Články

Historie ženského fotbalu

 

     První fotbalistkou, kterou zaevidovala historie, byla pravděpodobně Angličanka J. Honeeyová. Už roku 1894 založila v Londýně i              první ženský fotbalový klub. Měl tři desítky hráček, všechno příslušnic emancipačního hnutí.

V roce 1926 se fotbal objevil i u nás. Největší zásluhu na jeho rozvoji měla L. Drahovzalová. V následujících letech hrály prim jedenáctky fotbalistek z Prahy a Brna. První organizovaná ženská soutěž na našem území byla však Slovenská národní liga za účasti 10 družstev a pomalu se rozběhly i okresní soutěže. Vítězem prvního ročníku - 1967/1968 - se stal Rapid Bratislava.

 

V 60. letech byl v západoevropských zemích povýšen ženský fotbal na bázi profesionalismu. V NSR bylo v roce 1973 evidovaných až 110 000 fotbalistek. Uskutečnily se i první velké přestupy.

Dlouhou dobu však museli fotbalistky čekat, než byly zrovnoprávněny s muži. Dosáhly jej v roce 1981, kdy bylo rozhodnuto uspořádat první mistrovství Evropy ve fotbale žen. Přihlásilo se do něj 16 ze 34 fotbalových svazů. Od roku 1988 se také koná mistrovství světa.

Největšího úspěchu však ženy dosáhly na konci devadesátých let a to v obou nejvýznamnějších kolektivních sportech na světě: v roce 1996 se na OH v Atlantě poprvé představily fotbalistky (zvítězilo USA) a v roce 1998 se na zimních olympijských hrách objevily i hokejistky. Tento turnaj vyhrála favorizovaná Kanada.

 

Kromě Evropy a Ameriky si ženský fotbal získal oblibu i v Asii a Africe (zejména v Mali a Zairu). V královském Nepálu pod Himalájemi například postavili speciální stadion s kapacitou 20 000 diváků, který byl původně určený pro fotbal žen.

. Jiný rozdíl mezi ženským a mužským fotbalem pravidla neurčují. Můžeme ho však vidět při rozehrávání přímých kopů. Tehdy si ženy drží ruce nahoře a muži dole… :-)

Zdroj: https://triadeset.blog.cz/0612/zensky-fotbal